Gemeente en waterschap doet u mee?

WORDT U PILOTGEMEENTE VOOR HET DASHBOARD LEEFKWALITEIT VAN ZUID-HOLLAND?
15
feb

Gemeente en waterschap doet u mee?

WORDT U PILOTGEMEENTE VOOR HET DASHBOARD LEEFKWALITEIT VAN ZUID-HOLLAND?

Geluk en leefkwaliteit zijn meetbaar. En als het meetbaar is, kun je er op sturen – vanuit de omgevingsvisie. Zo ontstaat realtime omgevingsbeleid. Dat doen we voor de Provincie Zuid-Holland, maar kunnen we ook voor en met ú doen.

Context: Dashboard Leefkwaliteit Zuid-Holland
In 2018 wil de Provincie Zuid-Holland met het project ‘Leven in Zuid-Holland’ onderzoeken hoe de leefkwaliteit in de provincie kan worden verhoogd op het gebied van wonen, werken, recreatie, natuur, mobiliteit, ondernemen, economie, duurzaamheid, enzovoort.

Het dashboard leefkwaliteit meet door middel van data realtime de leefkwaliteit in Zuid-Holland. Op basis daarvan wil de Provincie beleid maken en indien nodig beleid aanpassen. Zo maken we samen Zuid-Holland schoner, slimmer en sterker! Daarbij kijken we naar fysieke, sociale en economische indicatoren. Denk bijvoorbeeld aan de luchtkwaliteit, de omgevingsveiligheid, geluk, eenzaamheid, welvaart en opleidingsniveau.

De komende maanden onderzoeken we hoe zo’n dashboard eruit ziet en hoe het werkt. Wat zijn de criteria exact? Hoe meet je die? Hoe zet je dat om in een werkbaar dashboard? Hoe borgen we dat juridisch? Welke ethische vragen roept dat op en hoe beantwoorden we die vragen?

Het wordt geen dashboard exclusief voor de Provincie Zuid-Holland, maar moet aansluiten op de wensen van andere overheden in de provincie.

Doet u mee?
Wij zoeken gemeenten en waterschappen die hier aan mee doen. Die willen meedenken over een eigen dashboard en hoe dat kan worden verbonden met een provinciaal dashboard. We willen lokale dashboards ontwikkelen die met elkaar kunnen communiceren. Zo ontstaat één transparant netwerk van lokale dashboards die elkaar voeden met data en updates.

Wat houdt het in?

  • Als pilotgemeente wordt u lid van de ‘Pilotgroep Dashboard Leefkwaliteit Zuid-Holland’ en denkt u mee over de opzet van het Zuid-Hollandse Dashboard.
  • In elke gemeente organiseren we een ontwerpatelier waarin we onderzoeken hoe het lokale dashboard kan worden opgezet.

Wat levert het op?
Als pilotgemeente bereidt u zich actief voor op de komst van de Omgevingswet en de rol van data en technologie daarin. U krijgt goed inzicht in wat er meetbaar is voor gemeente of waterschap. Dat vertalen we in een programma van eisen voor een lokaal dashboard. U bent goed aangesloten op het Provinciale dashboard, waardoor uw gemeente/regio in beeld is bij de Provincie.

Uw eigen dashboard?
Het dashboard dat we ontwikkelen voor de Provincie, willen we doorvertalen naar andere overheden. Maar hoe we dat doen en wat dat kost weten we nog niet.

Meer en maatwerk
Bovenop het standaardpakket is het mogelijk om meer- en maatwerk te realiseren. Vooral voor grotere (en dus complexere) gemeenten is dit interessant.

Interesse?
Wij praten graag met u verder om te kijken hoe een dashboard voor uw gemeente of regio kan werken. Neem vrijblijvend contact op met Jan-Willem Wesselink (Kennislab voor Urbanisme/Future City) via E: j.wesselink@elba-rec.nl.

Het Dashboard Leefkwaliteit Zuid-Holland is een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Het wordt uitgevoerd door het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation.

Leave a Reply